No Flash
Esteu aquí: Inici Notícies Eurecat Lleida col·labora en una solució europea per lluitar contra les pandèmies mitjançant l’anàlisi d’aigües residuals i Intel·ligència Artificial
Accions del document

Eurecat Lleida col·labora en una solució europea per lluitar contra les pandèmies mitjançant l’anàlisi d’aigües residuals i Intel·ligència Artificial

04/05/2020

La innovació ha guanyat una de les categories de la hackató #EUvsVirus organitzada pel Consell Europeu d’Innovació.

El centre tecnològic Eurecat, ubicat al Parc Científic de Lleida, ha guanyat una de les categories de la hackató europea #EUvsVirus, amb una solució per pronosticar brots epidèmics en temps real mitjançant l’anàlisi d’aigües residuals, a partir de la utilització d’eines de microbiologia i d’Intel·ligència Artificial, desenvolupada juntament amb investigadors de l’Institut de Recerca de l’Aigua KWR, de la Universitat d’Exeter, de la Universitat de Thessaly i de la Universitat Tècnica Nacional d’Atenes.

La innovació, anomenada Sewers4COVID, s’ha dissenyat en el marc de la hackató #EUvsVirus organitzada pel Consell Europeu d’Innovació, que ha reunit de forma virtual societat civil, investigadors, organitzacions i inversors, amb l’objectiu de desenvolupar solucions innovadores per a reptes relacionats amb el coronavirus. L’esdeveniment, celebrat del 24 al 27 d’abril, ha comptat amb més de 27.000 participants de més de 50 països, distribuïts en 2.100 equips.

Dins del projecte, investigadors de la seu d’Eurecat a Lleida han utilitzat la Intel·ligència Artificial, mitjançant tècniques d’aprenentatge automàtic, per poder determinar la correlació entre la presència del virus a les aigües residuals i a les zones en les quals es produeix el brot epidèmic.

En concret, “la solució fa possible el seguiment d’indicadors per comparar-los entre sí amb certa freqüència i crear models que simulin l’impacte en la seva relació”, explica el director de la Unitat de Smart Management Systems d’Eurecat, amb seu a Lleida, Xavier Domingo. D’aquesta manera, assenyala, “es pot obtenir una estimació del nombre de persones infectades, de forma que és possible conèixer la tendència, anticipar-se i reduir la necessitat de fer tests massius cada dia”.

Segons el director de Desenvolupament Cientificotecnològic d’Eurecat, Gabriel Anzaldi, “la possibilitat de comptar amb informació que permeti anticipar-se als fets comportaria una millor gestió dels recursos afectats per la pandèmia i obriria la porta a establir, de manera preventiva, on caldria fer majors esforços”.

“Desplegar i desenvolupar una solució com la proposada per Sewers4COVID ens permetria anticipar-nos a l’inici i a l’evolució de la pandèmia mitjançant una gestió predictiva, de forma que es podrien reduir els riscos sobre els col·lectius més vulnerables i optimitzar els serveis prioritaris de forma coordinada en tots els nivells d’actuació”, remarca Anzaldi.

En concret, els investigadors de la Unitat de Smart Management Systems d’Eurecat que han participat en el disseny de Sewers4COVID han treballat en la generació i en la conceptualització de la idea i en la recopilació, la manipulació i la preparació de dades basades en fonts obertes i relacionades amb dades poblacionals i de recursos sanitaris. L’equip d’Eurecat, en el que han participat també els investigadors de la Unitat de Smart Management Systems del centre tecnològic Lluís Echeverria i Marc Ribalta, també s’ha ocupat de la construcció del prototip de simulació d'impacte i de recomanació.

Aquesta solució, remarca el director de Desenvolupament Cientificotecnològic, “es pot adaptar i desenvolupar a qualsevol àmbit geogràfic i regió”, per a la seva implementació.

 

Font: NdP Eurecat

  • Twitter
Accions del document
Institut de Reserca Biomèdica Arborètum - Jardí botànic de Lleida


Parc de Gardeny, Edifici CeDiCo
1a. planta, Lleida - 25071
9732722922 973 272 922
parc@pcital.es parc@pcital.es
Accessibilitat
Visualitzadors i programes
Ajuda'ns a millorar
Avís legal