El PCiTAL fomenta les vocacions científiques i tecnològiques entre els estudiants de secundària de Lleida
12/02/2021El Parc cedeix una exposició a l’institut Torre Vicens sobre dones científiques i tecnòlogues coincidint amb el Dia Internacional de la Dona i la Nena en la Ciència. La catedràtica i vicerectora de la Universitat de Lleida (UdL), Olga Martín, inaugura demà la mostra i farà una xerrada als estudiants.
El Parc Científic i Tecnològic Agroalimentari de Lleida (PCiTAL) vol ajudar a augmentar el percentatge d’alumnes en general i de noies en particular que elegeixen disciplines STEM a l’educació secundària, això vol dir titulacions científiques i tecnològiques.
Per això, el Parc participa al programa “Ciencia y Tecnología en femenino” de la Asociación de Parques Científicos y Tecnológicos de España (APTE) que té aquest objectiu i una de les iniciatives que duu a terme és una exposició titulada “Dones que van canviar el món”, que el Parc Científic ha cedit enguany a l’Institut Torre Vicens de Lleida, coincidint amb el Dia Internacional de la Dona i la Nena en la Ciència, que se celebra demà, 11 de febrer.
La mostra consta d’un seguit de plafons que inclouen 31 perfils de destacades dones en l’àmbit de la ciència i la tecnologia, tant històriques com actuals. A aquest repàs per pioneres de la ciència cal sumar vuit tecnòlogues que tenen vinculació amb Lleida i que el Parc Científic ha afegit a l’exposició. Es tracta de:
- Luisa F. Cabeza, enginyera química i enginyera industrial. Màster en gestió d’empresa i catedràtica de la UdL. Investigadora i experta en emmagatzematge d’energia tèrmica. Amb 7 patents i més de 300 articles publicats.
- Teresa Capell, doctora en Farmàcia. Catedràtica de biotecnologiavegetal a la UdL. Especialitzada en enginyeria genètica de plantes. Autora de més de 150 publicacions i ha contribuït en 4 patents.
- Olga Martín, doctora en Ciències Químiques. Catedràtica de Tecnologia d’Aliments de la Universitat de Lleida. Vicerectora de Recerca i Transferència de la Universitat de Lleida. Referent mundial en processament no tèrmic d’aliments. Pionera en l’aplicació de la tecnologia dels polsos electrònics a Espanya com a mètode per a conservar aliments líquids com els sucs de fruita i la llet.
- Rosa Maria Poch, enginyera agrònoma. Doctora en ciències del Sòl. Catedràtica d’edafologia i química agrícola UdL. Experta mundial en gestió de sòls i aigua. Presidenta del Panel intergovernamental de sòls de la FAO, dedicat als principals problemes del sòl al món, com la desertificació o els impactes del canvi climàtic.
- Teresa Rodrigo, doctora en física experimental. Catedràtica de física atòmica molecular i nuclear de la Universitat de Cantàbria. Una de les físiques de partícules més rellevants. Va contribuir al descobriment del Bosom de Higgs, un dels majors èxits científics del segle XX i a visibilitzar el rol de les dones a la ciència. Va morir a Santander a l’abril de 2020.
- Magda Valls, matemàtica. Directora de l’Escola Politècnica Superior de la Universitat de Lleida. Especialitzada en criptografia i seguretat de la informació.
- Elena Vela Roca, enginyera agrònoma. Màster en processos industrials de fermentació en vegetals i en Administració d’Empreses. Experta en tecnologia de processament de productes lactis. Forma part de l’equip d’innovació global de Danone. Ha participat en projectes innovadors líders a Europa com el llançament de les línies Activia, Actimel, Danacol i Yopro.
- Inmaculada Viñas, doctora en Ciències biològiques. Catedràtica de Tecnologia d’Aliments UdL. Investigadora. Especialista en microbiologia de fruites i verdures. Té 3 patents.
- La tecnologia i el futur, un binomi inseparable: l’electrònica impresa – Col·lectiu 100tífiques.
- Les noies també STEM! – Anna Jiménez, Meritxell Jordana i Marta López, de l’empresa GFT.
- Com es fa recerca? Ivan Nadal, professor i coordinador de recerca de l'Institut Carles Vallbona de Granollers.
- Technovation: present i futur. L’emprenedoria digital – Equip Technovation i Women TechMakers del Torre Vicens.